fbpx

Dunavski Fiš

Još jedan recept o kojem se vode brojne polemike i za koji svatko ima svoj savjet i poseban dodatak. Jelo od samo nekoliko sastojaka, načelno vrlo jednostavno, ali opet svakom ispadne drugačije. Ovo je recept iz moje obitelji, razrađen i isproban puno puta. A uz recept, vrlo je važno i da se držite savjeta na kraju koji su prava “tajna” dobrog fiša, koji se mora kuhati na živoj vatri u pravom kotliću.

Sastojci

4 l vode 
750 g crvenog luka
2,5 kg ribe (šaran, som, eventualno i štuka)
3 žlice slatke paprike
1/2 žlice ljute paprike (po ukusu i ovisno o intenzitetu ljutine paprike)
1,5 dcl bijelog vina 
0,1 dcl octa
1 žlica soli
1 žlice svinjske masti

U kotlić na živu vatru staviti vodu, tri vrste ribe (narezane, bez mliječi i ikre) , luk i svinjsku mast.

Kada fiš zakuha dodati slatku i ljutu papriku i sol. U slučaju pojavljivanja pjene prilikom vrenja, zaljuljati kotlić, nikako ne smanjivati vatru.

Nakon 10 min vrenja dodati ocat. 10 min prije kraja ubaciti bijelo vino, mliječ i ikru i zavrtiti kotlić.

Kuhati ukupno 30 do 35 min, ne duže – da se riba ne počne raspadati.

TIPS & TRICKS:
Nekoliko sati prije kuhanja (minimalno 1 sat), hidrirati (natopiti) slatku papriku u 0,5 l hladne vode. Paprika se na taj način rehidrira, odnosno bolje i brže se raskuha. Fiš je jelo koje se kuha relativno kratko pa paprika često ostane nedovoljno kuhana, teško sjeda na želudac i mijenja okus fiša. 

Što se tiče izbora ribe, baza fiša je šaran (dunavski divljak), uz koji možete dodati i malo štuke, a som je uvijek dobrodošao.

Najvažnije kod fiša je da vatra stalno mora biti na maksimumu, ne smije “pasti”! 

    1. Dumba says:

      Da, ocat je tu da sprječi raspadanje ribe, rajčica se također može dodati, ali ja više volim dodati vino. Ali ništa od toga kao zamjena za ocat, dakle ili ocat i vino ili ocat i tekuća rajčica 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.