fbpx

Hobotnica ispod peke

dumbina kuhinja hobotnica


Hobotnica ispod peke kod nas je jelo bez kojeg nema pravog ljeta, a ove godine smo ju pripremali nekoliko puta. Idealan okus ovog jela postiže se pripremom u peki tako da se nadam da imate svoju peku ili bar prijatelja koji ju je voljan posuditi. Vi hobotnicu, on/ona peku i savršeno jelo je tu 🙂 Hobotnicu možete naći u svako doba godine u većim trgovačkim centrima, ja ju često kupujem u Metrou.

Sastojci

3 kg hobotnice
2 kg krumpira
½ kg mrkve
2 veće glavice crvenog luka (izrezan na četvrtine) 
2 rajčice (izrezane na četvrtine) 
10 češnjeva češnjaka
Svježi peršin
2 dl bijelog vina
Sol
Papar
Ružmarin
Lovorov list
Maslinovo ulje

Hobotnicu očistiti i staviti u zamrzivač preko noći. Sutradan hobotnicu odmrznuti i staviti u prazan lonac na jaku vatru, u lonac dodati i jedan pluteni čep (npr. od vinske boce).  U lonac ne dodavati vodu i začine, hobotnica će sama ispustiti svoju tekućinu.

Zapaliti vatru i staviti poklopac peke iznad da se grije dok se priprema hobotnica. 

Hobotnicu kuhati cca 30 min, izvaditi i narezati na veće komade.

Nauljiti posudu za pečenje, poslagati hobotnicu, luk, rajčicu, lovor, 5 češnjeva češnjaka, vino i maslinovo ulje.

Krumpir i mrkvu izrezati i začiniti sa soli, paprom i maslinovim uljem te poslagati preko hobotnice.

Kada se peka zagrijala i napravilo se dovoljno žari, staviti hobotnicu peći cca 1h, nakon 1h krakove prebaciti gore na krumpir i vratiti pod peku još 15-20 min.

Dok se hobotnica peče napravite tršćanski umak tako da pomiješate 2-3 dcl maslinova ulja, 5 češnja češnjaka i šaku svježeg nasjeckanog peršina. S umakom zaliti hobotnicu kad bude gotova, i malo naknadno u tanjuru 🙂

TIPS & TRICKS:
Hobotnica se zamrzava zbog mekoće, a što se tiče plutenog čepa kod kuhanja, čuo sam to jednom kao savjet, neki kažu da ne pomaže ničemu, ali uvijek ga stavljam i bude super pa se više ne usudim riskirati i pripremati ju bez njega. 

Prije zadnjeg poklapanja hobotnice zapaliti grančicu ružmarina i pustiti da se dobro nadimi zvono. Obavezno sa strane dok se peče hobotnica imati još jednu vatru za dodavanje žari kako bi se temperatura za pečenje zadržala na visokoj temperaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.