fbpx

Najbolji Domaći Kruh

Na internetu postoji hrpa recepata za domaći kruh, a ja sam do ovog recepta došao isprobavanjem nekoliko njih i metodom pokušaja i pogrešaka. I tako smo došli do savršenog, najboljeg domaćeg kruha.

Sastojci

350 ml mlake vode
400 g brašna tip 00
žličica šećera
Dodatno 2 žličice brašna
2 žličice soli
Pola kocke svježeg kvasca
Žličica maslinovog ulja

U mlaku vodu staviti šećer, kvasac, dvije žličice brašna i žličicu maslinovog ulja, pustiti da kvasac počne “raditi” (cca 15min). Dodati 400 g brašna i samo kratko umiješati.Prekriti posudu s tijestom s prozirnom folijom i krpom i ostaviti 30 min na dizanju. 

Nakon 30 min samo uzeti krajeve tijesta i preklopiti ih na drugu stranu (znači 4 prebacivanja). Isto ponoviti najmanje 3 puta, najviše 6 puta (ovisno koliko vremena imate), svakih 30 min.

Kada je gotovo, staviti na papir za pečenje, formirati kuglu, zarezati vrh po želji. 

U pećnicu prvo staviti dutch oven (posudu od lijevanog željeza ili obični vatrostalni lonac) s poklopcem na 230 stupnjeva da se grije zajedno s pećnicom. Nikad ne staviti hladnu posudu u vruću pećnicu!

Kada se posuda ugrije u pećnici, prebaciti kruh unutra, poklopiti i peći cca 15 min s poklopcem. Nakon toga skinuti poklopac i peći još 35 min, sve na 230 stupnjeva.

Kad je kruh poprimio lijepu zlatno smeđu boju, izvaditi iz posude i ostaviti da se hladi na hladnoj rešetki.  A takvog svježe pečenog najbolje je namazati dobrim maslacem i domaćim pekmezom… Dobar tek!

TIPS & TRICKS:
U tijesto možete ubacite razne sjemenke – chia, bundevine, suncokretove… Dat će mu poseban okus i zanimljivu teksturu, a bit će i još zdravija verzija. U tijesto možete umiješati i maslinovo ulje, začine, suhe rajčice i sl. Kruh čuvajte umotan u krpu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.