fbpx

Pravi Domaći Grah

Jelo koje je poznato svakom kućanstvu i koje se većinom kuha da bi se jelo nekoliko dana. Meni jedan od omiljenih ručkova koji najčešće kuhamo na veliko pa spremamo u zamrzivač da imamo i za one dane kad nam fali malo vremena za pripremu, a jede nam se nešto na žlicu…

Sastojci

1 kg suhog graha
300 g slanine i suhih rebra
200 g kobasice (suhe)
Buncek
3-4 luka
500 g mrkve
1 paprika babura
500 g celer korijen
300 g peršin korijen
3 krumpira
5 listova lovora
2 žlice slatke mljevene crvene paprike
½ žličice ljute mljevene crvene paprike
½ l tekuće rajčice
Sol i papar po želji
Svinjska mast
Mineralna voda
List peršina

Suhi grah namočiti u hladnu vodu preko noći, jednom promijeniti vodu i na kraju grah procijediti i dobro isprati.

Buncek, rebarca, slaninu i kobasicu u komadu staviti u lonac i prokuhati. Odvojiti litru te vode, a svo meso narezati na komade veličine cca 3-4 cm.

Svu količinu luka, pola količine mrkve, pola količine celera i pola količine peršin korijena izmiksati na sitno i izdinstati na svinjskoj masti. Pri dinstanju podliti s 2 dcl mineralne vode da se fino raskuha. U to povrće dodati litru vode od kuhanja mesa te crvenu mljevenu papriku, sol i papar.

Nakon sat vremena dinstanja povrća, dodati svo meso, podliti s običnom vodom i dodati tekuću rajčicu. Sve zajedno kuhati 45 min.

Ostatak povrća nasjeckati na kockice. Cijele krumpire, narezano povrće i grah dodati u lonac u kojemu se kuha dinstano povrće i meso. Podliti sve s občinom vodom i kuhati dok se grah ne skuha, cca sat i pol.

Na kraju posipati listom peršina i poslužiti uz narezani luk i kruh.

TIPS & TRICKS:
Kako bi izbjegli dodavanje klasične zaprške, pred kraj kuhanja izvaditi sve krumpire, jednu šalicu graha i malo tekućine, smiksati i dodati nazad kako bi se grah zgusnuo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.