fbpx

Savršeni Juneći Burger


Tajna dobrog burgera je u odabiru mesa koje neće biti prežilavo, bezokusno i u konačnici, prepečeno. S malo ljubavi, strpljenja i dobrim tajmingom, možete kod kuće napraviti savršen burger, baš onakav kakav bi ste poželjeli pojesti u restoranu… U našoj kući je i dalje jedna od najdražih večera i nezaobilazan dodatak svakom slavlju, a po ovom receptu burgere već godinama pripremaju mnogi prijatelji 🙂

Sastojci

260 g mljevene junetine (lopatica ili vrat)
Sol
Papar
Krušne mrvice
1 manje jaje
Svježi peršin
Chilly papričica (prema ukusu)
Maslac

Brioche peciva

Po izboru:
Cheddar sir
Zelena salata
Rajčica
Karamelizirani luk
Pržena slanina
BBQ umak
Majoneza

Priprema mesa:
Zamoliti mesara da meso samelje zajedno, obavezno 2 puta. Chilly papričici ukloniti sjemenke te ju sitno isjeckajte. Sjediniti sve sastojke te na kraju dodavati krušne mrvice sve dok smjesa ne postane kompaktna. Meso ostaviti minimalno 2-3 sata u hladnjaku, a idealno preko noći. Mali savjet: kada smjesu možete primiti jednom rukom i podići ju bez rasipanja, znate da je spremna.

Kad meso izvadite iz hladnjaka, ostavite ga kratko da postigne sobnu temperaturu. Od smjese oblikovati burgere debljine 3 cm. Tavu najprije dobro zagrijati na najjačoj vatri i peći meso sa svake strane 4 min (medium rare). Nakon prvog okretanja burgera na gornju, pečenu stranu staviti mali komadić maslaca i listić sira.

Prije sam radio klasična peciva za burger, ali u zadnje vrijeme za burgere koristim samo brioche peciva koja su mekana i sočna peciva, savršena za upijanje svih finih okusa mesa, umaka i ostalih dodataka koje stavljate u svoj burger. S obzirom da sam našao savršen recept na blogu O slanom i slatkom i vas ću uputiti da tamo pronađete taj recept.

Prilikom slaganja burgera, po želji dodajte zelenu salatu, rajčicu, luk i/ili kisele krastavce, BBQ umak (recept pronađite ovdje), ljuti umak Juta Spiza

TIPS & TRICKS:
Pri odabiru mesa, obvezno se savjetujte sa svojim mesarom (kod mene je to uvijek u mesnici Ravlić) i zamolite da vam odabere junetinu koja je prošarana masnoćom te ovisno o tome kakav komad ste dobili, dodajte još malo čiste masnoće koju će samljeti zajedno. Ako pravite burgere za više ljudi, dobra mjera je uvijek cca 130-140 g po osobi, a možete ih peći i na roštilju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.