fbpx

Ultimativni BBQ Umak

Kad jednom probate dobar homemade BBQ umak, nećete više imati potrebe za kupovinom ni jednog drugog. BBQ umak u svojoj bazi uvijek ima rajčicu, a postoje razne varijante sastojaka od kojih se može praviti. Osnovno pravilo je da uvijek u sebi ima nešto slatko, nešto kiselo i pomalo pikantno – takva kombinacija okusa daje mu taj poznati šmek koji svi volimo.

BBQ umak možete koristiti kao marinadu za meso, kao preljev ili dodatak (primjerice za BBQ rebarca), odnosno umak koji jedete uz gotovo jelo, bilo koji komad mesa ili pečene krumpiriće. Ja ga u svojoj kuhinji koristim za sve navedeno i često u njega dodajem i razne ljute umake ‘Juta Spiza.

Sastojci

200 g smeđeg šećera
200 g tekuće rajčice
4 žlice Worchester umaka
Par kapi Tabasca 
Dvije žlice senfa 
Sok dvije naranče 
200 ml soka od jabuke 
100 ml Bourbon whiskeya 
Par kapi Aceto balsamica 
Prstohvat soli 
Papar

Staviti sve sastojke u lonac i nakon što zavri, kuhati na laganoj vatri cca 1h. Umak se mora reducirati (smanjiti se tekućina u umaku) do guste teksture umaka. Što duže ga kuhate, bit će gušći.

Umak može stajati u hladnjaku i nekoliko tjedana, sol i ocat služe kao konzervans pa ukoliko treba duže stajati, možete staviti nešto više tih sastojaka.

Ako nemate sve navedene sastojke, kombinirajte ono što pronađete kod kuće, primjerice, ako vam nedostaje sok od jabuke ili Worchester umak, dodajte više limunovog soka i malo octa koji će dati kiselost umaku. Vodite računa o šećeru, ako nemate smeđi šećer, dodajte manje bijelog šećera koji je slađi od smeđeg. Slobodno mi se javite ako niste sigurni koje sastojke možete izostaviti, a koje dodati umaku.

TIPS & TRICKS:
Umak će se dodatno zgusnuti pri hlađenju pa vodite računa o tome kad ga budete skidali s vatre, kako na kraju ne biste dobili pregust umak.

Ako ovaj umak koristite uz roštilj, pripazite da njime ne marinirate meso ako ga pečete na klasičnoj roštilj rešetci na ugljenu jer će vrlo vjerojatno zagoriti i neće dati željeni okus mesu. U tom slučaju premažite meso pred kraj pečenja ovim umakom i ostavite da malo “odmori” prije posluživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.